Herinneringen aan: Jan Pet

Jan van der Does vond deze tweetalige brief van Jan Pet. Jan Pet en Jac. Hey waren in de vroege jaren vijftig de rechterhanden van Peter Zwart. Ze maakten van de schetsen van Zwart uitvoerbare decors, schilderden, bouwden, vervoerden en decoreerden sets en voerden decorchangementen uit. In het interview met Peter Zwart uit 1991 (voor het Omroepmuseum) vertelt Zwart dat Jan Pet aan kanker leed en daaraan is overleden. Pet kwam later dan Hey, dus waarschijnlijk in de loop van 1952 of daarna. Wanneer hij overleden is, is mij nog niet bekend, maar waarschijnlijk is dat al in 1955 of 1956 geweest.

Brief van Jan Pet - 11 juni 1955 (prive-archief Jan van der Does)

Brief van Jan Pet – 11 juni 1955 (prive-archief Jan van der Does)

De tekst van de brief die op 11 juni 1955 bij de NTS aankwam: “Waarde Njang Tse Sjang-vrienden, Met het bovenstaande bedoel ik eigenlijk dat ik het hier zolangzamerhand stomvervelend begin te vinden en dat ik graag gauw weer in Bussum wil zijn en ik hoop dat het U allen goed gaat en dat de NTS steeds maar door hele flinke dingen mag blijven doen en dat ik heel veel aan jullie denk en dat iedereen mijn hartelijke groeten ontvangt. De vijfde regel van links is mij echt uit de pen ontglipt, ‘t is wel een beetje raar verhaaltje, maar ja, het staat er nu eenmaal, ‘t is trouwens echt gebeurd. Hoogachtend J. (?) Pet”

This slideshow requires JavaScript.


Waarschijnlijk staat Jan Pet op bovenstaande foto uit het archief van Jan van der Does. Het is -gezien het feit dat Erik de Vries als centrale figuur op de foto staat (midden, bovenste rij)- waarschijnlijk een foto uit de experimentele periode. Peter Zwart draagt een schildersjas, waarin hij vaker geportretteerd is in de vroege jaren vijftig. Jac Hey is daarintegen gewoon in pak. De man die links in witte jas hurkt zou Jan Pet kunnen zijn. Weet je meer over Jan Pet? Laat een reactie achter bij dit bericht, of mail naar info@vormvanvermaak.nl.
Via de Historische Kring Bussum is een lijstje te vinden met alle namen op bovenstaande foto. Jan Pet draagt als enige op de foto een hoofddeksel en staat links naast Jacques Hey. De foto is genomen op 1 oktober 1953. (Via Historische Kring Bussum)

3 thoughts on “Herinneringen aan: Jan Pet

 1. Jan Pet was mijn vader, mijn naam is Jan Louis Pet. Mijn vader is in januari 1956 gestorven, ik was toen 6 maanden oud en heb dus geen eigen herinneringen aan hem. De brief uit China komt voor mij als een grote verrassing omdat ik in de veronderstelling verkeerde dat mijn vader in Duitsland (Bonn) zou zijn rond die tijd voor behandeling van zijn ziekte. Ik kan de brief daarom moeilijk plaatsen.

  • Beste Jan Louis,
   Wat goed om van u te horen en bedankt voor uw reacties! Ik heb inmiddels uit de notulen van de NTS meer informatie over uw vader weten te achterhalen dan in bovenstaande artikeltje staat. Er zijn ook een aantal ongesigneerde tekeningen die wellicht van uw vader zouden kunnen zijn. Ik zal binnenkort een mail sturen met vollediger informatie.
   Over de Chinese brief: het is wel mogelijk dat deze niet uit China komt natuurlijk, dat het een grapje is vanuit Bonn. De envelloppe zat er niet bij, dus alles is mogelijk…
   Groet,
   Liselotte

 2. Beste Liselotte,

  Hartelijk dank voor de reactie. Ik ben benieuwd naar de tekeningen. Ik heb ook nog een map met werk van mijn vader dat hij destijds voor de NTS heeft gedaan.
  Het is inderdaad heel wel mogelijk dat de brief uit China het een grap was, daar stond hij om bekend. Zijn vader is echter ook enige tijd in China werkzaam geweest, daarom dacht ik dat het misschien toch werkelijk zo is geweest. Daar staat tegenover dat mijn moeder het daar nooit over heeft gehad. Heel veel dank voor al het werk!
  Vriendelijke groet,
  Jan Louis

Reageer