Wim Bijmoer: Wie wat bewaart…

Zo kwamen via Henk Tilder en Martien van den Dijssel een paar ontwerpen van Wim Bijmoer naar boven.

Henk Tilder had helaas maar een heel klein stapeltje ontwerpen over. Nadat de sprinklerinstallatie van de NOS een nacht lang zijn werk had gedaan, vond hij ‘s ochtends in zijn ladenkast zijn tekeningen terug in de vorm van een bruinige soep. Hij kon me dus maar een paar decorschetsen laten zien (die komen hopelijk binnenkort op het blog) en daar zat ook onderstaande prent van Bijmoer tussen. Bijmoer schreef op de achterzijde dat het een achtergallerij voorstelt in Nederlands Oost Indie rond 1900. Het is een voorstudie voor De stille kracht, het bekende boek van Couperus dat in 1974 door Walter van der Kamp op televisie gebracht werd. Bijmoer was verantwoordelijk voor decorontwerp, Theun van de Woestijne assisteerde hem daarbij.

Wim Bijmoer - De stille kracht, 1974

Wim Bijmoer – De stille kracht, 1974

Bijmoer in een set van De stille kracht, 1974 © Beeld en Geluid

Bijmoer in een set van De stille kracht, 1974 © Beeld en Geluid

In een interview in het Parool in 1984 vertelt Bijmoer over een van de sets in De stille kracht die hij zelf minder geslaagd vond. Een koele, strak witte galerij in het paleis van de regent werd in opdracht van de regisseur helemaal volgehangen met schilderijen met Hollandse molentjes. Onmogelijk volgens Bijmoer: “zo’n regent neemt het portret van zijn vrouw mee en nog een familiestuk waar hij bijzonder aan gehecht is” en geen schilderijtjes met molentjes dus.

Na een bezoek aan Henk Tilder ben ik ook langs geweest bij Martien van den Dijssel. Hij had veel interessante foto’s en documenten (waar ik later hopelijk op terug kom) en vlak voor ik met een volgepakte rugzak wilde vertrekken, toverde hij uit een houten NTS-grafiek-koffer nog een kostuumschets van Bijmoer tevoorschijn. Niet uit De stille kracht, dat is wel duidelijk, maar helaas staat hier geen informatie op de achterzijde.

Kostuumontwerp Wim Bijmoer

Kostuumontwerp Wim Bijmoer

 

1 thought on “Wim Bijmoer: Wie wat bewaart…

Reageer