decors van Dorus: Borsten

Dorus van der Linden haalt herinneringen op aan de producties waar hij aan heeft gewerkt. Deze keer schrijft hij over de film Borsten, van Marion Bloem voor de IKON in 1981.

Dorus: “Voor het programma Borsten van Marion Bloem bleek, toen wij elkaar ontmoetten om de plannen te bespreken, eigenlijk nauwelijks budget beschikbaar om een decor te laten bouwen. De bedoeling was dat een jong meisje door het decor lopende allerlei soorten en maten borsten tegen zou komen en dat ook normale gebruiksvoorwerpen de vorm van borsten zouden hebben (meer info op de site van Marion Bloem, hier zijn ook enkele achter-de-schermen foto’s te zien). Ik opperde als mogelijkheid dat ik een staketsel van frames in de studio kon laten neerzetten waar kunstacademie-vrienden en vriendinnen van de regisseur met papier en of lappen een soort wanden van zouden kunnen maken.

Het decor is gemaakt zoals ik had voorgesteld en de maquetteafdeling heeft een aantal gadgets gemaakt zoals borsten met een muziekmolentje erin en borsten als lichtknopjes (zie tekening hierboven). Bij de fotodienst wilde Marion foto’s laten maken van borsten in alle maten en soorten en in de meest vreemde omgevingen. Ik zei haar dat de fotograaf en de studio gratis faciliteiten waren maar dat de modellen door haar of door het IKON geleverd zouden moeten worden. Dat was volgens Marion geen punt!

Op de afgesproken tijd stapten een aantal vriendinnen bij de fotodienst binnen voor de fotosessie van borsten. Leendert Jansen was de fotograaf en ik had ter aankleding van de borsten verschillende rekwisieten laten komen; van ballonnen, grote brillen tot kerstklokjes aan toe. Deze foto’s moeten in het archief van NOS-FOTO zijn terug te vinden, wanneer ze niet door een liefhebber zijn ontveemd. Ook door de maquetteafdeling gemaakte borsten met muziek-molentjes en de dieptrek-borsten die bij de reliefafdeling waren gemaakt waren zeer in trek, je zag ze jaren later nog op vele afdelingen terug.”

Reageer