Roland de Groot

Links:

Inventarisatie ontwerparchief

1. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

1a. Collectie Roland de Groot

Roland de Groot heeft veel van zijn werk uit de periode 1985 tot 200 bewaard. Zijn archief bevat foto’s, ontwerpschetsen, bewegend beeld en één maquette. Een selectie van decortekeningen is door De Groot en Hub Berkers gedigitaliseerd en tesamen met het fysieke archief in augustus 2015 overgedragen aan Liselotte Doeswijk voor onderzoek en publicatie. In 2017 is dit archief overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Een inventaris van deze collectie is via de link hieronder te vinden:

Inventaris collectie Roland de Groot (pdf)

1b. LA2754: Collectie Cor Straatmeyer

Cor Straatmeyer heeft zijn verzameling decorontwerpen in het kader van het decor-onderzoeksproject overgedragen aan Beeld en Geluid. Deze collectie is geregistreerd en gedigitaliseerd door Freek Biesiot en mijzelf.

  • 1-2-3 show (KRO, 1983-1985)
  • Titel en uitzenddatum onbekend
  • Decortekening voor theaterproductie Saltimbank (1989, Ben Verbong)
  • Decortekeningen (calques) voor de film Terug naar Oestgeest (1987, Theo van Gogh)

 

2. Particuliere collecties

Vermoedelijk is er nog veel meer werk van Roland de Groot bewaard gebleven. De Groot schonk regelmatig tekeningen en maquettes aan regisseurs, cast en crew waar hij mee werkte. Zo heeft Bob Rooyens enkele bijzondere stukken van De Groot in bezit.

 

 

2 thoughts on “Roland de Groot

  1. Goed dat het werk van Roland is “gefixeerd”. (dank aan Hub) Een belangrijk man voor mij als cameraman-belichter (tegenwoordig heet dat lichtontwerper) omdat hij het vanzelfsprekend vond om in creatieve teams te opereren, wat natuurlijk altijd de televisievormgeving ten goede kwam. Voor niet veel ontwerpers was deze manier van werken vanzelfsprekend (ook b.v. Mia Schlosser behoorde tot de uitzonderingen). Ik ben benieuwd naar de publcatie.

  2. Die showtrap van Showmasters………mooi, maar Sandra Reemer durfde er niet vanaf te lopen.
    Die trap heb ik ontworpen onder auspiciën van Roland de Groot. Een heel verhaal daarover in de Telegraaf.

Reageer