Peter Zwart

Peter Zwart © fotopersbureau Stevens hilversum

Peter Zwart © fotopersbureau Stevens hilversum

Links:

Inventarisatie ontwerperfgoed
Van voor 1954 zijn slecht enkele ontwerpen van Peter Zwart bewaard gebleven. Vanaf de zomer van 1954 start Zwart met een consequente manier van werken waarbij hij tekent op kalkeerpapier dat doormiddel van een lichtdrukmachine gereproduceerd wordt. Van (bijna) elke tekening bewaart hij één expemplaar (een kalk en/of blauwdruk). Omdat er enkele tekeningen van Fokke Duetz, Cor Hermeler en Jan van der Does in de stapel zitten (en dit ook het geval is bij het archief van Duetz), lijkt het voor de hand te liggen dat er één stapel is geweest voor de afdeling en dat die stapel later verdeeld is tussen Duetz en Zwart. Beide stapels bevatten tekeningen tot ongeveer 1960, dus vermoedelijk is er rond die tijd een andere repro- en archiveringsmethode ingevoerd.

Hieronder volgt een beschrijving van het archief van Peter Zwart naar herkomst. Via de links is meer informatie en beeld te zien. Als je de archieven van Zwart en Duetz weer bij elkaar zou leggen, en deze aanvult met tekeningen uit particuliere en andere verzamelingen, ontstaat een zo goed als volledig archief van circa 1.500 decortekeningen uit de periode van 1954 tot ongeveer 1960.

PZ archief

1. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

1a. LA2662: Collectie Peter Zwart (1)
Naar aanleiding van dit decor-onderzoeksproject hebben de kinderen van Peter Zwart in maart 2014 het archief van hun vader overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Vita Vernooij, student aan de Reinwardt Academie te Amsterdam heeft als stageproject in de zomer van 2014 een deel van de registratie van dit archief verzorgd. De rest van de registratie en digitalisering zijn door mij gedaan in het kader van het decor-onderzoeksproject en ik zoek nog naar de beste wijze om deze grote hoeveelheid tekeningen te ontsluiten.

  • enkele honderden decorschetsen uit de periode 1953-1962: originele schetsen op papier, originele schetsen op kalkeerpapier en lichtdrukken.
  • correspondentie: met de NTS, verschillende buitenlandse omroepen, kunstacademies, over tentoonstellingen, conferenties, kerstkaarten van de NTS/NOS, verjaardagskaart van collega’s
  • ontwerpen voor de NTS stand op de Firato (1963)
  • cursusboeken voor de bedrijfsopleidingen van de NTS/NRU (ca. 1965)

1b. LA2673: Collectie Peter Zwart (2)
Joanika Ring-Zwart, de dochter van Peter Zwart schonk twee rekwisieten. Deze portretten in de stijl van Frans Hals, in grijstinten, zijn gebruikt in het decor van De toverspiegel (NTS), tijdens de eerste landelijke televisieuitzending op 2 oktober 1952.

1c. LA1550-4: Collectie Jack Dixon

Deze tekeningen zijn door mij gedigitaliseerd in het kader van het decor-onderzoeksproject. Het gaat om twee plattegronden en enkele decortekeningen (blauwdrukken) voor de volgende programma’s:

  • Hamlet (VPRO, 1956) en
  • Und sagt kein einziges wort (VPRO, 1959)

1d. Ladekast -4.09

De herkomst van deze tekeningen is niet bekend en de tekeningen in deze ladekast hebben geen archiefnummers. Deze tekeningen zijn door mij geregistreerd en gedigitaliseerd in het kader van het decor-onderzoeksproject.

 

 

  • Mapje kleurenkaarten tbv studio 1 en 2 kleur, 1967-1980, t.b.v. kleurweergave op camera’s
  • Ontwerp voor basisdecor (NTS, 1951)
  • Keizer Rasjudan verveelt zich (VARA, 1954)
  • Kalchas (KRO, 1959)
  • Ontmoetingen met het geluk (VARA, 1959)
  • Anne Frank (VARA, 1962)
  • decorontwerp voor in studio Kasteel Groeneveld

1e. BG01232793 (-3.11 9A2 doos B)

De herkomst van deze drie tekeningen is niet bekend. Deze tekeningen zijn door mij gedigitaliseerd in het kader van het decor-onderzoeksproject.

  • Jan van alledag (NCRV, 31-5-1958)
  • ‘t Hemelbed (VPRO, 11-6-1958)
  • Dick Trom story (NCRV, 13-12-1958)

2. Particuliere collecties

2a. Anne-Mieke Bovelett
De kleindochter van Peter Zwart bezit nog een groot formaat tekenmap met diverse ontwerpen. Deze tekeningen zijn door mij gedigitaliseerd in het kader van het decor-onderzoeksproject.

 

 

Reageer