Nieuwsbrief oktober 2017

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief vind je het laatste nieuws rondom het onderzoek naar de voormalige afdeling decorontwerp van de NTS/NOS. Het onderzoek vordert langzaam, maar zo nu en dan lukt het me om tijd vrij te maken om verder te gaan met het inventariseren van ontwerparchieven en het samenstellen van het boek.

Uitnodiging lezing over Peter Zwart
Zondag 3 december tussen 11.00 en 12:30 zal ik bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een lezing geven over het leven en werk van Peter Zwart (tot 1962). Met een museumjaarkaart kun je gratis komen (wel graag reserveren via deze link). Als je geen museumjaarkaart hebt, geef je dan via mij op door op deze mail te antwoorden. Ik kan ongeveer 20 mensen op de gastenlijst zetten, dus laat snel van je horen! Meer informatie over deze lezing vind je hier.

Inventarisatie ontwerparchieven
De collectie van Roland de Groot is inmiddels overgedragen aan het NIBG. Ik heb dat nu op iets andere manier aangepakt: op zijn overzichtspagina is een inventaris (pdf zonder beeldmateriaal) in te zien. Ook Misjel Vermeiren heeft heel hard gewerkt aan het digitaliseren van zijn archief, een lijst van programmatitels waarvan materiaal bewaard is gebleven vind je op zijn overzichtspagina.

Via de erven van Els Salomons is een aantal ontwerpen voor televisie opgedoken, helaas staat op een deel daarvan geen datum, programmatitel of productienummer. Van een aantal ontwerptekeningen zou ik heel graag weten bij welk programma ze horen… Help je mee met zoeken? Bekijk de schetsen hier. Ook van deze kostuumontwerpen zou ik graag meer willen weten.

Met enige regelmaat komen er kleine aanbiedingen binnen, soms bij mij, soms rechtstreeks bij het archief. Bert van den Brink schonk een aantal schetsen van Ger Nooy aan het NIBG en Marjolein Sligte benaderde mij met ontwerpen voor theaterkostuums van Hans Christaan (van Langeveld).

Publicaties
Iets heel anders: het afgelopen jaar heb ik met hulp van René Koenders een artikel geschreven over enkele van de eerste computergraphics op de televisie. Het artikel is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift AIS Design en is hier te lezen (Engels): Pixels and PAL: computer design for Dutch broadcast television in the early 1980s

René en ik werken nu samen aan een catalogus van de tentoonstelling Show me the news  die 2015 bij Museum Hilversum te zien was. We hebben akkoord van de NOS en Beeld en Geluid voor het gebruik van beeldmateriaal en zijn nu bezig met de eerste hoofdstukken. De komende maanden zullen we opnieuw aankloppen bij alle andere betrokkenen en bruikleengevers. We hopen natuurlijk dat iedereen weer enthousiast mee wil werken.

De volgende nieuwsbrief verschijnt als er weer nieuws is, tot die tijd kun je me altijd bellen/mailen met vragen en opmerkingen.

Vriendelijke groet,
Liselotte Doeswijk
info@vormvanvermaak.nl
06-26982127