Kerstnieuwsbrief 2014

Middels deze verlate nieuwsbrief wil ik iedereen een fijne kerst en een gezond en gelukkig 2015 toewensen.

header kleur 2091x325
Show me the news
De voorbereidingen voor de tentoonstelling over het nieuws bij Museum Hilversum zijn in volle gang. Op zaterdagmiddag 17 januari is de feestelijke opening van Show me the news en iedereen is van harte welkom.

De tentoonstelling laat aan de hand van de vormgeving van de tv-journaals, nieuwsfotografie en videokunst zien hoe de vorm van het nieuws veranderde. Waar vroeger het nieuws bestond uit tekst en gesproken woord, zijn nu het beeld en de presentatie minstens zo belangrijk. In de jaren vijftig was een nieuwslezer in beeld nog onvoorstelbaar – dat zou maar afleiden van de inhoud. Nu staan de presentatoren in een enorm decor vol bewegend beeld en wordt de inhoud verduidelijkt met infographics en 3D-animaties.

Op de etage over de vormgeving van het NOS Journaal en RTL Nieuws is werk te zien van decorontwerpers, grafisch ontwerpers en componisten die de afgelopen zestig jaar voor één (of beide) nieuwsprogramma’s hebben gewerkt. Er zijn decortekeningen te zien van onder meer Dirk Debou, Rigobert Antheunis en André Postma, die ook een aantal maquettes in bruikleen gaf voor de tentoonstelling. Maar belangrijker nog is dat decorontwerp in samenhang te zien is met de muziek, het leaderpakket en de dagelijkse grafiek.

Op de andere etages is werk te zien van nieuwsfotograaf Bert Verhoeff en van een selectie Nederlandse videokunstenaars. Show me the news loopt tot 22 maart 2015. Neem contact met me op als je een rondleiding wenst!

2015
De planning voor 2015 ziet er op het moment als volgt uit. In maart rond ik het eerste deel van het onderzoek af met een verantwoordingsverslag aan het Mondriaan Fonds. Voor die tijd zijn er nog een aantal archieven die nadere bestudering nodig hebben voordat ze in het depot van Beeld en Geluid ‘verdwijnen’, met name de collectie Peter Zwart en de collectie Weynand Grijzen.

De rest van 2015 wil ik besteden aan het schrijven van hoofdstukken over de geschiedenis van de afdeling en het voorbereiden van een publicatie en tentoonstelling voor 2016. Daarnaast zijn er nog een aantal privé-archieven die nog niet geïnventariseerd zijn en die aandacht verdienen. Er is dus nog genoeg te doen!

 

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. De volgende nieuwsbrief komt begin maart. Uitschrijven van de nieuwsbrief graag via een mail naar het onderstaande e-mailadres.

Liselotte Doeswijk | 06-26982127 | info@vormvanvermaak.nl | Zwanenburgwal 290, 1011 JH Amsterdam

Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
logos-hori-1040

Reageer