Nieuwsbrief december 2013

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je werkzaam bent geweest op de voormalige afdeling Decorontwerp, omdat je werkt als zelfstandig decorontwerper/artdirector, of omdat je op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het onderzoek. Wil je dat niet, dan kan je je via de link onderaan deze nieuwsbrief afmelden.

Inventariseren van ontwerparchieven

PZ archiefDe afgelopen twee maanden heb ik een start gemaakt met het in kaart brengen van het ontwerperfgoed van de decorontwerpers die in de jaren vijftig voor de televisie kwamen te werken. Peter Zwart, Fokke Duetz en Cor Hermeler, Jan van der Does hebben inmiddels een overzichtspagina’s (te vinden onder het kopje Ontwerparchieven in het menu op de website)in het menu op de website) gekregen met informatie over hun werk en hun archieven. De bedoeling is dat alle ontwerpers zo’n pagina krijgen in de loop van het onderzoek.

Dit inventariseren neemt veel onderzoekstijd in beslag. Hoe langer geleden, hoe meer tijd het kost om informatie te achterhalen en verifiëren. Daarbij ben ik naast het inventariseren, bezig met onderzoek. Ik interview de ontwerpers of nabestaanden en verwerk interessante onderwerpen, programma’s en bijzondere vondsten in blogposts, in de tijdlijn ‘50 jaar tv-decor‘ en in de Beeldengeluidwiki.nl.

Beeldengeluidwiki.nl

duetzOp de overzichtspagina’s staan links naar de Beeldengeluidwiki.nl. Deze Wikipedia-achtige site wordt beheerd door het Instituut voor Beeld en Geluid en ontsluit kennis over de Nederlandse radio- en televisiegeschiedenis. De kracht van deze wiki is dat het gemakkelijk is om verbanden tussen ontwerpers en bijvoorbeeld regisseurs en programma’s te leggen. Beeldmateriaal, bijvoorbeeld uit de collectie van de NTS/NOS fotodienst (beheerd door Beeld en Geluid), is te zien in Galleries die weer aan personen of programma’s gekoppeld zijn. Programma zijn gelinkt aan de audiovisuele catalogus van het Instituut waar je dvd’s kan bestellen.

Heb je jezelf al opgezocht in de Beeldengeluidwiki.nl? De site is opgezet rond hetzelfde principe als Wikipedia en je kan er dus zelf aan bijdragen. Daarvoor moet je eerst registeren, daarna kan je de tekst op een pagina wijzigen door op de link ‘bewerken’ onder aan die pagina te klikken. Uitgebreide instructies voor het aanmaken van een pagina of het uploaden van beeldmateriaal, vindt je hier: hulppagina’s. Wijzigingen of aanvullingen kan je uiteraard ook naar mij e-mailen. Op Vormvanvermaak.nl kan je in de rechtkolom een klein lijstje vinden van mijn laatste aanpassingen in de Beeldengeluidwiki, zo kan je precies zien waar ik mee bezig ben.

Het onderzoeksblog

Via het blog wil ik iedereen op de hoogte te houden van de voortgang van het onderzoek, interessante vondsten of gewoon mooie ontwerpen laten zien. Ik hoop dat die publicaties ook bij jullie ideëen of herinneringen naar boven halen en ik nodig jullie van harte uit om die vervolgens met mij te delen. Dat kan via e-mailen, telefoon of via het reactie-formulier op het blog. Een aantal ontwerpers en ex-NTS/NOS/NOB’ers doet dit al regelmatig en ik hoop dat nog meer mensen hun voorbeeld zullen volgen. Er staan per week meestal een of twee nieuwe stukken op het blog, het loont dus de moeite om regelmatig langs te komen. Je kan ook via sociale netwerken op de hoogte blijven, ik ben actief op LinkedIn, Facebook, Twitter en GooglePlus.

Nieuwe blogrubriek: Herinneringen aan …

1958 in de ambachtschoolDeze week starten Freek Biesiot en ik een nieuwe rubriek met herinneringen aan decorontwerpers (en assistent ontwerpers) die niet meer in leven zijn (of anderszins niet meer voor zichzelf kunnen spreken). Wat voor types waren dit? Hoe gingen zij te werk en wat voor kwaliteiten hadden zij? Wat maakte hen bijzonder? Wat zijn de decors van hun hand die ik niet over het hoofd mag zien? Jullie kunnen mij enorm helpen door op dit soort vragen in te gaan en over deze ontwerpers te vertellen. Stuur je herinningen door naar Freek Biesiot of naar info@vormvanvermaak.nl. Wij verzamelen ze en verwerken ze weer tot publicaties voor op het blog. Als je zaken liever niet openbaar wilt maken, zeg dat er dan bij (maar stuur ze wel op!)

Wie, wat en waar?

Sinds de start van het onderzoek op 1 oktober is er al veel informatie verzameld in de verschillende applicaties. De lijst met medewerkers is nog niet helemaal compleet en ook de tijdlijn is natuurlijk nog niet af. Deze twee applicaties blijven online staan op de pagina Wie, wat, waar en je kan er nog steeds wijzigingen of aanvullingen voor doorsturen. De informatie over locaties ga ik overzetten in de tijdlijn, de kaart zal op den duur verdwijnen (de anekdotes bewaar ik natuurlijk wel).

In het kort: Hoe kan je bijdragen?

  • Heb je al gekeken of je een pagina hebt in de Beeldengeluidwiki.nl? Zo nee, stuur dan je gegevens door of wacht tot ik contact met je opneem.
  • Stel een oeuvrelijst samen, met programmatitels en jaartallen (de lijst hoeft niet volledig te zijn).
  • Doorzoek de zolder/kelder/schuur naar ontwerpen, foto’s en documenten. Laat me weten wat je aan archiefmateriaal vindt van jezelf, andere ontwerpers en/of de afdeling als geheel.
  • Schrijf je herinneringen aan (overleden) oud-collegas op en stuur ze naar Freek Biesiot of naar info@vormvanvermaak.nl.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. Tot de volgende nieuwsbrief en alvast fijne feestdagen!

Liselotte Doeswijk | 06-26982127 | info@vormvanvermaak.nl
Zwanenburgwal 290, 1011 JH Amsterdam

Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
MF  en B&G

Belangrijke links:

Om je af te melden van de nieuwsbrief klik hier.

Reageer