Nieuwsbrief oktober 2014

Zoals jullie in de vorige nieuwsbrief al hebben kunnen lezen, loopt het onderzoek iets uit door mijn werkzaamheden bij Museum Hilversum. Het museum wil zich geleidelijk aan gaan profileren met mediavormgeving (en -kunst), dus dat is voor dit onderzoeksproject een interessante ontwikkeling. Nu is er al een voorproefje te zien van die ontwikkeling op de zogeheten ‘mediavloer’, de kelderverdieping van het Museum. Wil je een rondleiding? Bel of mail me dan even om een afspraak te maken.

Maquette Ed en Ebbeltje, ontwerp Jaap Binnerts.

Maquette Ed en Ebbeltje, ontwerp Jaap Binnerts.

Ontwerparchieven naar Beeld en Geluid
Freek en ik hebben twee nieuwe collecties ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het archief van Jaap Binnerts, met maquettes en tekeningen, is gedigitaliseerd en te bekijken via zijn oeuvrelijst in de Beeldengeluidwiki.nl. De tweede schenking is een collectie decortekeningen van Cor Straatmeyer en bevat veel tekeningen van Wim Bijmoer. Ook deze tekeningen zijn te zien via de links in de rechterkolom van de oeuvrelijst van Bijmoer in de Beeldengeluidwiki.nl.

Ook Hub Berkers heeft zijn (gedigitaliseerde) ontwerptekeningen, foto’s en verzameling knipsels aan Beeld en Geluid over gedragen. Naast zijn eigen werk, zitten er ook een aantal tekeneningen van Fokke Duetz, Jan P. Koenraads en Juliënne van der Erve tussen. Deze collectie staat nog niet online, maar een voorproefje en een overzicht zijn te vinden op het onderzoeksblog. De verwerking van het archief van Weynand Grijzen heeft helaas vertraging opgelopen, ik hoop hier snel mee verder te kunnen.

De oudst bewaard gebleven decorschets uit het archief van Peter Zwart

De oudst bewaard gebleven decorschets uit het archief van Peter Zwart

Archief Peter Zwart
Het onderzoek in het archief van Peter Zwart loopt nog steeds. Uit de (ontbrekende) tekeningen, plattegronden en foto’s uit zijn archief ontstaat een goed beeld van de ontwikkeling in zijn werkproces en de productiegang in de jaren vijftig. Voor de Aether, tijdschrift voor omroepgeschiedenis en fonografie, probeerde ik te reconstrueren hoe Zwart voor 1955 te werk ging. Dit artikel is ook op het onderzoeksblog te lezen. Tevens heb ik de hulp van de Aether-lezers ingeroepen met het determineren van deze karikaturen van tv-pioniers.

Een klein deel van de tekeningen uit de collectie van Zwart staat al online in de Beeldengeluidwiki.nl (te zien via zijn oeuvrelijst). Het gaat om een groot aantal tekeningen en het is een arbeidsintensieve klus om ze online te zetten, dus het gaat nog even duren voor alles online staat.

Topmodellen op de foto
Beeld en Geluid gaat de komende weken een groot aantal topstukken uit de objectencollectie op een 360 graden-foto zetten. Deze foto’s komen online en de objecten zijn dan van (bijna) alle kanten te bekijken (zie bijvoorbeeld Meneer De Uil). Deze manier van fotograferen is natuurlijk alleen interessant voor ruimtelijke objecten en niet voor papier, decortekeningen zullen dat ook niet op deze manier op de foto gaan. Het fotograferen is te volgen in de ‘blauwe zaal’ waar normaal gesproken de wisseltentoonstellingen zijn. Via de agenda kan je zien wanneer wat  op de foto gaat. Op 7 oktober bijvoorbeeld zijn de titelrollen aan de beurt en op 24 oktober wordt een selectie van de maquettes gefotografeerd.

Decorfoto’s uit de schenking van Biesiot
De dia’s die Freek uit de container redde zijn inmiddels gedigitaliseerd door Beeld en Geluid. Helaas blijkt dat er geen begeleiding beschikbaar is voor het opzetten van een crowdtagging-project, waarbij jullie bestaande metadata zouden kunnen checken en extra metadata toevoegen. De foto’s zijn wel online te zien op GoogleDrive via deze link: Kleurendia’s uit de schenking van Freek Biesiot.

Bij de digitalisering is de informatie van de originele insteekhoezen overgenomen. Van de meeste foto’s zijn programmatitel, jaartal en ontwerper bekend. Deze metadata is echter voorlopig nog niet online beschikbaar, maar wel bij Beeld en Geluid in een niet-openbare catalogus op te zoeken. Je hoeft dus geen titels, jaartallen of ontwerpers door te geven over deze foto’s. Je kan de foto’s downloaden, maar vermeldt als je ze publiceert graag Beeld en Geluid als bron.

 

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. De volgende nieuwsbrief komt begin december. Uitschrijven van de nieuwsbrief graag via een mailt naar het onderstaande e-mailadres.

Liselotte Doeswijk | 06-26982127 | info@vormvanvermaak.nl | Zwanenburgwal 290, 1011 JH Amsterdam

Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
logos-hori-1040

 

 

 

 

2 thoughts on “Nieuwsbrief oktober 2014

Reageer