Nieuwsbrief april 2014

Collectie Peter Zwart
Vita 2-4-14Afgelopen dinsdag heeft Peter Zwart junior het grootste deel van het archief van zijn vader Peter Zwart overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Stagiair Vita Vernooij gaat deze schenking registreren en ontsluiten. Vita studeert aan de Reinwardt Academie in de richtingen cultureel erfgoed en museologie en ze liep eerder stage bij het Amsterdam Historisch Museum. Ik heb er alle vertrouwen in dat de collectie van Zwart bij haar in goede handen is en natuurlijk zal zij te zijner tijd verslag doen van haar vondsten en vorderingen. Heb je schetsen, foto’s of andere informatie over Peter Zwart, of heb je vragen over zijn archief? Stuur dan een berichtje aan vvernooij@beeldengeluid.nl.

Zwart-wit foto’s 1966-1970
foto's berkersVan een aantal decorontwerpers kwam het idee om de informatie bij de fotoset die bij de receptie van Hub Berkers in 2006 is verspreid verder aan te vullen. Na enig speuren blijkt dat dit foto’s zijn van de fotodienst van de NTS/NOS. Beeld en Geluid heeft al deze foto’s gedigitaliseerd en van al deze foto’s zijn de titel, opnamedatum en omroepvereniging bekend, maar meestal staat niet vermeld wie de decorontwerper en regisseur waren. Aanvullingen op de informatie die Hub Berkers al verzamelde, is dan ook zeer welkom. Ik kan die informatie bijvoorbeeld goed gebruiken om oeuvrelijsten aan te vullen en Beeld en Geluid kan de informatie gebruiken om de catalogus te verrijken.

De informatie uit de lijst van Berkers is overgezet in een lijst die openbaar toegankelijk is via deze link of via de link “Foto’s” in het menu op de de site. Wijzigingen of aanvullingen kan je op de volgende manier aangeven: klik met de rechtermuisknop op het vakje waar je je informatie wilt toevoegen. Selecteer “insert note” of “insert comment” en type de informatie. Lukt dat niet, stuur me dan gewoon een zelfgemaakt lijstje met het fotonummer en de aanvulling/correctie per post of e-mail. Ik controleer de aangeleverde informatie en zorg dat de lijst bijgewerkt is. Heb je de foto’s zelf niet, maar wil je wel meehelpen? Dan zijn de foto’s via deze link te bekijken: zwart-wit foto’s 1966-1970.

Kleurendia’s uit de jaren zeventig
79252-8_800x616De schenking van Freek Biesiot bevatte ook een groot aantal foto’s: een stuk of tien mappen met kleurendia’s van decors uit de jaren zeventig. In het boek Vorm van vermaak hebben Roy van Vilsteren en ik al dankbaar gebruik gemaakt van deze schitterende foto’s. Helaas niet altijd met de juiste credits. We schreven het decor van Frank Rosen op de omslag (Showbizzquiz) ten onrechte toe aan Roland de Groot, terwijl het lichtsculptuur van Boudewijn de Groot (pagina 140) juist wel van Roland de Groot is (en niet van Freek Biesiot).

Om de kans op dit soort fouten te verkleinen, kan ik ook bij deze fotocollectie jullie hulp goed gebruiken bij het corrigeren en aanvullen van metadata en contextinformatie. We gaan dit waarschijnlijk op een iets andere manier aanpakken dan de foto-verzameling van Hub Berkers, maar daar horen jullie in juni meer over als Beeld en Geluid klaar is met het digitaliseren van de dia’s.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. De volgende nieuwsbrief komt begin juni. Van 4 tot en met 27 april ben ik op vakantie, dus dan lees ik m’n e-mail minder vaak en ben ik telefonisch niet bereikbaar.

Liselotte Doeswijk | 06-26982127 | info@vormvanvermaak.nl | Zwanenburgwal 290, 1011 JH Amsterdam

Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
logos-hori-1040

Reageer