Nieuwsbrief juni 2014

Hoe verder?
Het Mondriaan Fonds heeft mij een werkbudget toegekend voor de periode tot 1 oktober 2014, maar ik kan mij tot 1 januari 2015 fulltime bezig houden met onderzoek en plannen van het vervolg daarop. Desalniettemin is het al juni en dat betekent dat het tijd is om plannen te maken voor 2015. De komende maanden gaan Freek Biesiot en ik ons richten op de vraag hoe we het onderzoek willen presenteren (boek, audiovisuele productie, tentoonstelling?) en met welke partners en sponsoren we gaan samenwerken. Heb je ideeën hierover of wil je meewerken? Neem dan contact op met mij of Freek.

50 jaar tv-decor wordt 40 jaar tv-decor
FTA001008394_009_conAllereerst is gebleken dat een nauwere afbakening van het onderzoek noodzakelijk is. Het was de bedoeling om de periode van 1951 tot en met 2001 te behandelen en alle tv-decorontwerpers die in die periode werkzaam zijn geweest, als freelancer, zelfstandige of in dienst van de NTS/NOS/NOB. De tijd ontbreekt echter om aan die groep ontwerpers evenveel aandacht te besteden als de groep waar ik tot nu toe mee bezig ben geweest (de ontwerpers die voor 1965 begonnen bij de NTS). Daarom kies ik ervoor het onderzoek te stoppen in 1992, waarmee de focus geheel op de voormalige afdeling Decorontwerp van de NTS/NOS/NOB en haar bloeiperiode komt te liggen.

Er valt zo een interessante en turbulente periode af. De ‘markt’ voor decorontwerp veranderde rigoreus, 3D tekenprogramma’s veranderden het werkproces en nieuwe technieken op het gebied van licht, mechanica, special effects en digitale media hebben het vak aanzienlijk veranderd tussen 1992-2002. Ik hoop dat in de toekomst iemand verder kan gaan waar het verhaal van de afdeling Decorontwerp stopt, maar voorlopig moet dit deel van de geschiedenis van het vak nog even op de plank blijven liggen.

Foto’s
Nog een tegenvaller: de kleurendia’s uit de schenking van Freek Biesiot zitten nog ergens vast in het digitaliseringstraject. Dat wil zeggen dat we nog niet kunnen beginnen met het verzamelen, aanvullen en corrigeren van metadata. Ook bij de foto-collectie van Hub Berkers een tegenvaller. Door een slordigheid van mijn kant waren de foto’s niet online te zien. Dat is nu verholpen, ze zijn te zien via deze link. Het aanvullen van metadata kan door middel van het toevoegen van een ‘comment’ (rechtermuis-knop) in deze tabel of via e-mail/post/telefoon (met vermelding van het foto-nummer). Deze links en meer informatie over de decorfoto’s vind je op de pagina Foto’s in de zwarte menu-balk op de site.

Biografieën, ouvrelijsten, ontwerparchieven
lingoDit deel van het project schiet aardig op. Er zijn nog een paar ontwerpers die geen eigen pagina hebben in de Beeldengeluidwiki.nl en van een aantal ontwerpers wordt de biografie en/of oeuvrelijst nog herschreven of uitgebreid. Het opstellen van oeuvrelijsten is een tijdrovende klus, dus hoe meer je zelf aan kan leveren aan programmatitels en bijbehorende data, hoe beter! Het inventariseren van ontwerparchieven loopt uiteraard ook door. In de lijst op de pagina Inventarisatie ontwerparchieven kan je zien waar ik ongeveer ben. De bestaande pagina’s worden bijgewerkt na nieuwe vondsten bij Beeld en Geluid of in prive-collecties.

Schenken aan Beeld en Geluid
Screenshot from 2014-06-03 21:25:53Beeld en Geluid wil graag archiefmateriaal van decorontwerpers opnemen in de zogeheten context-collectie (of objecten-collectie). Het instituut stelt wel een aantal voorwaardes voor het accepteren van een schenking. Zo moet een archief geordend zijn en vergezeld zijn van metadata. Op de pagina Schenken aan B&G heb ik informatie toegevoegd over wat er allemaal komt kijken bij het overdragen van je ontwerparchief aan het instituut. Het is veel werk, maar het is de veiligste, meest duurzame en voor toekomstige onderzoekers best toegankelijke bestemming voor je werk. Vooral het opstellen van een inventaris en het uitzoeken van titels en uitzenddata is een precies werkje. Neem dus ajb even contact met me op voordat je daarmee aan de slag gaat. Ik kan je op weg helpen!

Het lijkt erop dat we binnenkort een derde mooie collectie decortekeningen naar Beeld en Geluid kunnen brengen. Freek Biesiot en Cor Straatmeyer gaan binnenkort aan de slag met de collectie decortekeningen van Wim Bijmoer die Staatmeyer in beheer heeft. Zij gaan de metadata in orde maken en de tekeningen digitaliseren, zodat ook deze collectie direct ontsloten kan worden.

Uit de depots
DSCF7182Zoals de volgers van het onderzoeksblog al weten, ben ik in de depots bij Beeld en Geluid een inventarisatie aan het maken van decorerfgoed. De voorgaande jaren zijn verschillende databases en registratiesystemen gebruikt door Beeld en Geluid en rechtsvoorgangers (o.a. het Omroepmuseum). De verhuizing van de objectencollectie in 2006 naar het nieuwe gebouw is niet helemaal vlekkeloos verlopen en bovendien is de afdeling die berust is met het beheer van de ondersteunende collecties altijd onderbezet geweest. Ik vind decortekeningen die nergens geregistreerd staan, maar er zijn ook nog een aantal schenkingen die ik nog niet heb gevonden in de depots. Kortom, mijn inventarisatie is tevens een poging om orde op zaken te stellen, maar neemt daardoor meer tijd in beslag dan voorzien.

Op het blog
jj7Blijf het blog in de gaten houden! Naast de vondsten uit de depots van Beeld en Geluid liggen er mooie ontwerpen, foto’s, video en bijbehorende verhalen klaar van onder andere Frank Rosen, Martien van den Dijssel, Dorus van der Linden en Roland de Groot.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. De volgende nieuwsbrief komt begin augustus.

Liselotte Doeswijk | 06-26982127 | info@vormvanvermaak.nl | Zwanenburgwal 290, 1011 JH Amsterdam

Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
logos-hori-1040

Reageer