Nieuwsbrief februari 2014

Veranderingen op de site
Op het onderzoeksblog verschijnen meerderde blogposts per week. De meesten komen tot stand dankzij jullie inbreng, waarvoor dank! Ik hoop dat jullie interessante verhalen, foto’s en herinneringen blijven sturen. Omdat ik merk dat het onderzoeksblog slecht bezocht is de afgelopen tijd, heb ik het blog verplaatst naar de homepage. De andere pagina’s zijn te vinden via de zwarte menubalk onder de header. De tijdlijn en de lijst met medewerkers hebben een aparte pagina gekregen zodat ze makkelijker terug te vinden zijn. De lijst en de tijdlijn worden bijgehouden, dus opmerkingen en aanvullingen zijn nog altijd welkom.

Inventarisatie ontwerparchieven
In december ben ik begonnen met het in kaart brengen van het ontwerperfgoed. Dat vordert gestaag maar zal nog veel onderzoekstijd in beslag gaan nemen. Ik ben begonnen bij de eerste decorontwerper en ik werk zo langzaam toe naar het heden. Op de pagina Inventarisatie ontwerparchieven kan je bijhouden hoe ver ik ben.

emperor jones-2

Zeer goed nieuws is dat de kinderen van Peter Zwart het archief van hun vader hebben aangeboden aan Beeld en Geluid. Ik heb op het onderzoeksblog al een aantal artikelen gepubliceerd die tot stand kwamen op basis van de documenten, foto’s en knipsels uit dit archief (bijvoorbeeld over het eerste decor in kleur, verkoop van een schilderij via de tv en hoe Zwart bij de NTS kwam). Maar er is nog een stapel van enkele honderden decortekeningen die nader onderzoek en digitalisering verdienen. Voor deze klus ben ik samen met Beeld en Geluid op zoek naar een stagiair die ons daarbij kan helpen.

Helaas is van veel ontwerpers die in de jaren vijftig en begin jaren zestig in dienst kwamen bij de NTS nauwelijks iets bewaard. Sommige ontwerpers gingen er vanuit dat hun tekeningen in het bedrijfsarchief bewaard zouden worden, maardat is helaas niet gebeurd. Het is voor het onderzoek erg belangrijk dat er juist van deze vroege periode zoveel mogelijk ontwerpen terug gevonden worden. Daarom een oproep: Heb je ontwerpen van Cor Hermeler, Jan P. Koenraads, Massimo Götz, Els Salomons, Peter Keesom of Hans Christiaan van Langeveld uit de jaren vijftig en/of zestig in je bezit? Of kan je helpen met het aanvullen van hun oeuvrelijsten? Ik hoor heel graag van je!

Het archief van Freek Biesiot, wat de aanleiding vormde voor het onderzoek, is zo goed als ‘klaar’ en naar Beeld en Geluid gebracht. Beeld en Geluid is een reportage en een online dossier aan het voorbereiden over Freek en in de Beeldengeluidwiki.nl zijn al veel gedigitaliseerde ontwerpschetsen en maquettefoto’s te zien (in de rechterkolom van zijn Oeuvrelijst). De ontwerpen voor films zijn in december overgedragen aan filminstituut EYE in Amsterdam.

Groepsgesprekken
In januari hebben we voor het eerst een groepsgesprek georganiseerd met Arnold Kroon, Nick de Weerd, Misj (Miesje) Brouer en Freek Biesiot. Dat heeft heel veel informatie opgeleverd, niet alleen over de loopbanen van de drie heren, maar ook over het reilen en zeilen op de afdeling in de turbulente jaren zeventig. Daarom wil ik meer van dit soort gesprekken gaan organiseren. Wil je daaraan meedoen en heb je een suggestie voor een goede groep? Ik ben op zoek naar combinaties van maximaal vier personen die wat met elkaar delen en die het leuk vinden om elkaar weer eens te ontmoeten. Ik zit uiteraard bij deze gesprekken met vragen en een recordertje.

Filmpjes en foto’s uit de collectie van Beeld en Geluid online
Beeld en Geluid plaatst regelmatig filmpjes uit het audiovisuele archief op hun YouTube-kanaal en daar zitten ook interessante fragmenten tussen over de hoofdafdelingen Ontwerp en Decorbouw. Op het blog ga ik deze filmpjes onder de aandacht brengen en voorzien van achtergrondinformatie en context. Zo staan al twee filmpjes met Jan P. Koenraads en opnames van de tentoonstelling Buiten beeld uit 1962 online.

Beeld en Geluid beschikt daarnaast over een groot aantal foto’s over de geschiedenis van de NTS/NOS. Deze foto’s zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd en komen geleidelijk aan in de Beeldengeluidwiki.nl te staan. Ik help daar regelmatig aan mee, zo heb ik samen met Leo Ooijkaas foto’s uit 1972 van de verhuizing van het Decorcentrum in de Kampstraat naar de nieuwbouw online gezet. Wil je graag meewerken aan de wiki, maar weet je niet waar te beginnen of hoe het werkt? Neem even contact met me op dan kan ik je op weg helpen.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. De volgende nieuwsbrief komt begin april.

Liselotte Doeswijk | 06-26982127 | info@vormvanvermaak.nl | Zwanenburgwal 290, 1011 JH Amsterdam

Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

bg-en-mf-liggend

Reageer