Nieuwsbrief september 2015

2015 is tot nog toe een mooi jaar voor mij. Het begon met de tentoonstelling Show me the news bij Museum Hilversum; daarna twee fantastische maanden in Suzhou, China; ‘vakantiebaantjes’ op de Parade en bij SAIL; en nu weer aan de slag met het decor-project op het Franse platteland, waar ik een paar weken in het 16 eeuwse boerderijtje van Freek Biesiot verblijf (het huisje staat te koop!).

De vier decorchefs in 1989

De vier decorchefs in 1989

Schrijven
De komende maanden heb ik vrijgemaakt om de geschiedenis van de afdeling decorontwerp op papier te zetten. Volgens de planning worden dat vier hoofdstukken over de volgende chefs en periodes: Peter Zwart 1951-1962; Jan van der Does 1962-1974; Freek Biesiot 1974-1980; en Cor Straatmeyer 1988-1989. Waarschijnlijk volgt er nog een korte epiloog over de periode na 1989. Mocht je thuis nog documenten hebben die iets te maken hebben met de afdeling als geheel – verslagen van vergaderingen, personeelsbeleid, reorganisaties, enzovoorts – dan ontvang ik die graag! Ik begrijp dat dit juist het soort papierwerk is waar de meeste ontwerpers niet zo van houden, maar voor deze hoofdstukken zijn dit belangrijke stukken…

273

1,2,3 show, regie Guus Verstraete, decorontwerp Roland de Groot

Inventarisatie ontwerparchieven
Roland de Groot heeft zijn archief overgedragen ter bestudering. Roland en Hub Berkers hebben al een groot deel van de tekeningen gedigitaliseerd en een deel daarvan is te zien op de archief-pagina van Roland op deze site.

De pagina’s onder het kopje ‘inventarisatie ontwerparchieven’ zijn bijgewerkt en iets anders ingedeeld, maar nog niet helemaal up to date met mijn bevindingen. De overzichten zijn ingedeeld op herkomst, waarbij eerst het materiaal bij Beeld en Geluid beschreven is en daarna het materiaal wat onderdeel uitmaakt van particuliere collecties en overige collecties. Er ontbreken zoals jullie zien nog een aantal belangrijke namen in het lijstje, ik hoop de komende maanden deze ontwerpers nog te benaderen.

Ik heb zoveel mogelijk beeldmateriaal op de persoonlijke overzichtpagina’s gezet. In een aantal gevallen is er echter zó veel beeldmateriaal dat het ondoenlijk is om dat allemaal op deze manier online te zetten. De collecties van Peter Zwart en Fokke Duetz bevatten bijvoorbeeld samen meer dan 1.000 tekeningen. Ik zoek nog naar een andere en betere manier om dat materiaal te gaan ontsluiten. Nogmaals, de nadruk bij de inventarisatie ontwerparchieven ligt op tekeningen, programmamateriaal en bedrijfsarchief van de afdeling. De foto’s van de NOS fotodienst en de televisieuitzendingen zelf zijn natuurlijk al bewaard gebleven en gedigitaliseerd door Beeld en Geluid.

150191_10205185189850576_6808866821269116533_nShow me the news
Wat mij betreft was de tentoonstelling Show me the news bij Museum Hilversum een groot succes, vooral omdat het zo mooi de samenhang van verschillende ontwerpdisciplines liet zien. Nogmaals mijn hartelijke dank aan iedereen die hier aan heeft bijgedragen en wat leuk dat er zoveel mensen bij de opening en op de bruikleengeversborrel waren.

Tijdens die bruikleenborrel ontstond het idee om de tentoonstelling digitaal voort te zetten en eventueel uit te breiden en te verdiepen. Nu lijkt me dat een prachtig plan, maar het is wel erg veel werk! Mocht je interesse hebben om hier op wat voor manier dan ook een bijdrage aan te leveren, neem dan even contact met me op. Er liggen nog een aantal stukken over de vormgeving van het nieuws op de plank, zo loopt de tentoonstelling op de site in ieder geval nog wel een tijdje door. Ik heb ook wat foto’s online gezet, van de voorbereiding tot en met de bruikleengeversrondleiding en als je zelf foto’s hebt gemaakt en je deze wilt delen, dan ontvang ik ze graag.

De volgende nieuwsbrief zal over ongeveer een half jaar verschijnen of zoveel eerder als nodig blijkt. Neem tussendoor ook af en toe een kijkje op het blog!

Liselotte Doeswijk
info@vormvanvermaak.nl
Cherves, 29 september 2015

1 thought on “Nieuwsbrief september 2015

Reageer