Beste webvideo’s van 2011

Upload Cinema organiseert ook dit jaar weer een webvideo Top 40. Aan de Upload Cinema jury te schone doch lastige taak om uit alle inzendingen van 30 (!) experts (journalisten, kunstenaars, curators, enzovoorts) en de selectie van de eigen redactie het beste van 2011 te kiezen. Een van mijn inzendingen is er in ieder geval al uitgepikt door de NRC die alvast een voorproefje op de site zette.

Het afgelopen jaar heb ik heel anders internetvideo gekeken dan het jaar ervoor. Van 2008 tot 2010 keek ik zo’n 100.000 video’s per jaar. Dat is best veel. Toen mijn periode als conservator van de collectie internetvideo bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid erop zat, heb ik de eerste maanden nul video’s gezien. Geen lolcats, geen skateboard ongelukken en geen Star Wars mash-ups. Deze cold turkey afkickperiode had natuurlijk ook te maken met het boek dat eind februari naar de drukker moest, bijbehorende boekpresentatie en website. Maar juist door die website (Vormvanvermaak.nl dus) zit ik nu weer regelmatig uitgebreid te videosurfen. En ik heb er zowaar weer plezier in gekregen! Alleen kijk ik dus naar andere dingen, onderwerpen die mij bezighouden. Motion-graphic design, muziekvideo’s en ja -met lichte schaamte- ook sijpelt er nog wel eens een kattenfilmpje tussendoor (bestaan er mensen die weerstand kunnen bieden aan Maru?). En dat is natuurlijk te zien aan het lijstje van mijn inzendingen voor Upload Cinema. Bovenstaande filmpje maakt denk ik het meeste kans op een plekje in de Top 40. Maar voor de volledigheid hieronder mijn andere vier favorieten van 2011.

Aiur – SURPR!SE (met beeldmateriaal van het Resonace project)

An Abstact Day (eigenlijk uit 2009,maar online gezet in 2011) van Oerd van Cuijlenborg

Melvin the Magical Mixed Media Machine van HEYHEYHEY

en om Lernard & Sander kon ik in 2011 niet heen:

Aanstaande zondag wordt de Top 40 lijst gepresenteerd in de Stadshouwburg in Amsterdam, wees erbij! (Kaartjes koop je hier)

Reageer