Het eerste boek

Het eerste exemplaar van het boek geef je natuurlijk aan een bijzonder iemand. Roy en ik hebben heel veel mensen te bedanken: alle ontwerpers en televisiemakers die ons zo behulpzaam te woord stonden, hun ontwerpen van zolder haalden en mensen die zich spontaan bij ons meldden met verhalen en prachtig beeldmateriaal. Het maken van het boek was wat dat betreft eigenlijk een makkie.
Het lijkt een ingewikkelde taak om uit al die mensen één iemand te kiezen om het eerste exemplaar te overhandigen, maar dat was het niet. In al die gesprekken en de research bij Beeld en Geluid bleek duidelijk dat er toch echt één ontwerper is die er bovenuit steekt. Met zijn VPRO-signalen liet Jaap Drupsteen begin jaren zeventig zien wat er mogelijk was ten aanzien van techniek, beweging, geluid, vorm én inhoud. Hij liet zien dat het ontwerpen voor televisie wezenlijk anders is dan grafisch ontwerp. In plaats van beperkingen zag hij nieuwe mogelijkheden en die nieuwe mogelijkheden schept hij nog steeds. Zijn zoektocht naar de perfecte symbiose van geluid en beeld is (gelukkig!) nog niet ten einde en wij kunnen hopelijk nog veel vernieuwend werk van hem verwachten. Zoals het onderstaande geluids- en beeldkunstwerk.

Pipe Driver van Jaap & Floris Drupsteen (klik op de afbeelding voor de video van dit optreden en veel meer recent (en ouder) werk van Drupsteen)

Reageer