Mies Bouwman totempaal

Nu te zien bij Beeld en Geluid en gisteren bij De Wereld Draait Door: de Mies Bouwman totempaal. Het idee voor het eerbetoon aan de overleden showvrouw kwam toen ze een keer terwijl ze te gast was bij Mathijs van Nieuwkerk en de totempaal uit Mies en scene ter sprake bracht. Destijds nog tamelijk onbekende jonge kunstenaars kregen een kubus als blank canvas en mochten die naar eigen inzicht bewerken of invullen. De kubussen kregen een plaats in de studio en de kunstenaars kwamen hun werk toelichten in het programma.

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit iets over gelezen of gehoord. Het uitvinden van meer informatie of beeldmateriaal van deze originele totempaal bleek lastig, zo liet een redacteur van DWDD weten, er is maar één uitzending bewaard gebleven en een aantal van de benaderde kunstenaars wisten zich er niets meer van te herinneren. Via Delpher kan ik onderstaande lijstje reconstrueren, wellicht zijn er lezers van dit blog die meer weten…

Uitzending 11-10-1968
Mies Bouwman kondigt het totempaal idee aan.

Uitzending 8-11-1968
Woody van Amen levert de eerste kubus

Uitzending 6-12-1968
De beurt is aan dichter-vormgever Jan G. Elberg

Uitzending 3-1-1969
Jan Wolkers heeft een kubus in het midden van de totempaal gemaakt

Uitzending februari 1969
Niets bekend

Uitzending maart 1969
Niets bekend

Uitzending 11-4-1969
Wim T. Schippers levert een kubus bestaande uit een stuk fluweel, het is een bewegend onderdeel

Uitzending 13-5-1969
André Volten levert de laatste bijdrage aan de kubus.

3 thoughts on “Mies Bouwman totempaal

  1. Er zijn wel een aantal (zwart-wit) foto’s van de paal bewaard in het Beeld en Geluid (NTS/NOS) fotoarchief. Na een snelle blik kom ik er oa enkele tegen van Jan Wolkers en Wim T. Schippers bij de paal. In februari en maart kom ik zo gauw geen foto’s tegen van de paal…

    • Hoi Maarten, dank voor je reactie. Ik kan de foto’s extern niet bekijken, maar ik zal de volgende keer in Hilversum eens verder zoeken. Dank voor de tip!

      • Het duurde even maar ik heb inderdaad in de fotocollectie mooie foto’s kunnen vinden van de totempaal. Helaas is uit de foto’s lastig op te maken van wie welke kubus is en heb niet de namen van de twee onbekende kunstenaars kunnen achterhalen.

Reageer