Roland de Groot: ESF1984

Roland de Groot - Eurovisie Song Festival 1984

Roland de Groot – Eurovisie Song Festival 1984

Toen het Eurovisie Songfestival in 1984 in Luxemburg gehouden werd, waren er nog geen LED-lampjes, computergestuurde lasershows, drukgevoeligge LED-vloeren, videowalls van tientallen meters oppervlakte en LCD-glaswanden die met een druk op de knop van mat naar helder kunnen veranderen. Desalniettemin wist decorontwerper Roland de Groot (met assistent Dirk Debou) een spektaculair decor te ontwerpen.

Tijdens de introductiefilmpjes van de deelnemende landen werkten 26 (Nederlandse) mannen in de kap van het Théâtre Municipal de la Ville de Luxembourg aan de changementen. Ieder heeft een eigen set touwen en een lijst met de standen. Voor de kijker thuis was het telkens een verassing hoe de hangende decordelen, herschikt en in nieuwe belichting te voorschijn kwamen bij de start van een nieuw liedje. Hoewel er in een paar liedjes een hangstuk in beweging komt of de belichting reageert op de muziek, zijn de grote changementen niet in beeld en dat is best jammer.

Gelukkig is er op aanvraag van Roland de Groot ook gefilmd tijdens de repetities. Er zijn opnames vanuit de kap, waar de trekken, vele touwen en de mankracht in beeld komen (zie het filmpje hierboven) en er zijn opnames gemaakt van de changementen zoals deze vanuit de zaal te zien waren (hieronder). Het zijn repetitie-beelden dus het witte plastic op de vloer hoort er natuurlijk niet te liggen. Gelukkig hebben alle deelnemers wel al de juiste kleding aan en kunnen we in deze opname ook de fantastsche coördinatie tussen licht, vorm en kostuums bewonderen.

Met dank aan Roland de Groot die deze opnames bewaarde en digitaliseerde!

Herken je iemand? Reageer!

Reageer