Dutch Design op Governers Island, NY

Graphic Design: Now in Production op Governers Island, New York. De vormgeving van de tentoonstelling is van Project Projects en Leong Leong. In het gebouw zijn ook de enige (werkende) toiletten op het eiland.

Graphic Design: Now in Production is een reizende tentoonstelling van het Smithsonian Institution’s Cooper-Hewitt, National Design Museum in New York en het Walker Art Centre  in Minneapolis. De tentoonstelling reist door de VS en is van 1 juni tot 3 september in New York op Governers Island. Dit eilandje, op 10 minuten met het pontje vanaf Battery Park, is alleen in de weekenden te bezoeken. Governers Island werd in 1624 in gebruik genomen door de Hollanders en diende daarna als militaire basis voor het Amerikaanse leger. Inmiddels staan het oude fort, de villa’s van de hogere officieren en kazernes er al vele jaren verlaten bij. Het zuidelijke deel van het eiland is het moment niet toegankelijk. Daar wordt gewerkt aan een park, naar een ontwerp van een Nederlands bureau (West 8).

Bij mijn bezoek afgelopen week heb ik er geen kaaskoppen gespot, behalve in de tentoonstelling: Experimental Jetset, Roel Wouters, Jonathan Puckley, Luna Maurer, Mevis en Van Deursen, Michiel Schuurman, Irma Boom, Catalogtree, Metahaven, Karel Martens, om er een paar te noemen. De kwaliteit en populariteit van het Nederlands ontwerp komt niet uit het niets, we hebben immers een uitgebreid systeem van fondsen en stichtingen die daar aan meewerken. Zo blijkt ook de credits van de tentoonstelling: het Mondriaan Fonds, The Netherlands-America Foundation, Gemeente Amsterdam en Cultural Services (van het Nederlands consultaat in New York) betaalden mee aan de tentoonstelling.

Experimental Jetset - Statement and Counterstatement (2011) @ Graphic Design: Now in Production op Governers Island, NY. Experimental Jetset maakt dit drieluik speciaal voor deze tentoonstelling. De collage verwijst naar de Franse affichistes die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw op straat (reclame)affiches scheurden en zo bewerkte tot nieuwe werken. In deze collage verwerkte Experimental Jetset affiches uit periodes en ontwerpers die hen beïnvloedde en zo creëerden ze een 'paper memory' of een 'graphic archeology' van zichzelf. De quote is van Walter Benjamin en gaat over de leeservaring onder invloed van hash. Experimental Jetset: "it's a quote that means a lot to us, as it provides us with a very useful model of how graphic design can be interpreted: as a landscape of conflicting voices, in which truth becomes something living." (Blauvelt, Andrew and Ellen Lupton. Graphic Design: Now in Production. Walker Art Center, 2011, p. 108)

Reageer