Het begin: Nick de Weerd

Begin bij het begin: de sollicitatie. Het zesde verhaal in deze rubriek is van Nick de Weerd. Hij treedt in juni 1970 in dienst als ontwerpassistent.

Kantoortuin - foto prive archief Nick de Weerd

Kantoortuin – foto prive archief Nick de Weerd

“Mijn moeder had een advertentie gezien -ik heb hem nog altijd-, de NOS zocht ontwerpers en assistenten. Ik had daar helemaal geen opleiding voor, want er werd kunstacademie gevraagd. Maar mijn moeder zei: ‘niet geschoten is altijd mis.’ Tot mijn verbazing kreeg ik een uitnodiging. Mijn werkwijze bleek exact de werkwijze te zijn die ze bij de NOS gebruikten, dus zei Jan van der Does: ‘je bent welkom’.
Je moest wel een soort ondergrond hebben. Ik was bezig met binnenhuisarchitectuur en een van de voorwaarden was wel dat ik dat af zou maken. Heb ik uiteindelijk niet kunnen doen, maar goed.

Ik ben dus in juni 1970 begonnen en werd meteen in het team van De kleine waarheid gezet van ontwerpers Jaap Binnerts en Dorus van der Linden en ontwerpassistent Henk Tilder. Eerst moest ik een proefaflevering tekenen voor aflevering twee. Deze werd beoordeeld door Van der Does en Aart Terdu, die chef van de assistenten was. Mijn tekeningen werden goedgekeurd en vanaf aflevering drie werd ik bij het echte werk betrokken. Na De kleine waarheid heb ik een tijd alle ontwerpen uitgetekend voor Arnold Kroon en Jenni van Geest bij wie ik op kamer 101 zat, boven de oude ingang van de studio’s. De eerste keer dat ik met Freek Biesiot moest werken, had hij er vreselijk de pest over in. Geen idee waarom? Hij zat helemaal aan de andere kant van de kamer en gooide een glas naar me. Ik kon maar net op tijd bukken. Maar na de eerste samenwerking was het OK en hebben we heel vaak samengewerkt.

This slideshow requires JavaScript.

De foto’s hierboven zijn van mijn werkplek in de kantoortuin, waar we daarna naar toe verhuisden. Met kasten, decorstukken en parasols probeerden we er nog een beetje privacy te creëren, maar het was een ramp om daar te werken.”

Advertentie Decorontwerp mei 1970 kopie

Reageer