Het beste van 2011

Stash magazine is zo vriendelijk geweest om hun selectie van het beste motion graphic design van het afgelopen jaar online te zetten. In de categorie tv & filmtitel ontwerp zijn gekozen: MTV / Loducca; Cartoon Network / Mindbender; Adult Swim / John Kricfalusi; Nickelodeon / Joe Wright en EVA / DVEIN. Vooral de laatste is echt schitterend. Alle video’s met credits en interviews zijn via deze link te bekijken.

Het Nederlandse aandeel in de selectie is klein. Het vervolg op de “Happiness Factory” (Coca Cola, 2006) van Wieden + Kennedy Amsterdam en PSYOP is natuurlijk nauwelijks Nederlands te noemen. Maar gelukkig zit er een mooie verrassing aan het eind van de reeks: een Nederlandse studentenfilm is gekozen in de categorie ‘korte film’. Bastiaan Schravendeel maakte deze film deels tijdens een stage en deels met hulp van medestudenten van de HKU (Jean-Paul Tossings, Sander Kamermans en Piebe van der Storm). Het kostte hem zo’n anderhalf jaar. Technisch en visueel is de film erg knap, maar het meest indrukwekkend is wel dat hij ervoor koos de karakters geen gezicht te geven, zo legt hij uit op de site van Stash:

The main creative challenge for ‘Blik’ was telling a story that relied heavily on subtle emotion without the use of facial expressions – everything had to be conveyed using body language and film techniques. This required a graphic style that would translate the acting and staging of the characters very clearly, without looking too simplistic up close

Reageer