Stefan Venbroek

Afgelopen woensdag stond er ineens een kunstenaar/animator in de hal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Stefan Venbroek presenteerde daar zijn werk in verband met het Keying into the brain festival dat aldaar gehouden werd. Geen bijeenkomst voor hersenchirurgen of sciencefictionfans, maar een media festival gewijd aan opdrachtfilm. Film moet je in dit geval breed interpreteren: de catalogus noemt onder andere ook websites, games, internetvideo, multimedia, crossmedia, mobiele media en apps. Op dit jaarlijkse festival worden ook prijzen uitgereikt, de Gouden Reigers.

Edenspiekermann ontwierp de huisstijl van het festival. Met verschillende dunne gekleurde draden en wat spijkertjes wordt de titel van het festival op een ruimtelijke manier geschreven. Stefan Venbroek maakte de de festivalleader met dit logo als uitgangspunt. De stijl van Venbroek is zeer uitgesproken en herkenbaar. Zijn ontwerpen beginnen altijd op papier. Hij voegt zijn eigen illustraties samen met beschilderde knipsels uit magazines tot kleine collages. In de computer (After Effects) komen de collages samen en vormen ze dromerige landschappen en gelaagde werelden. Voor deze opdracht voegde Venbroek uiteraard gekleurde draden uit het logo toe aan de collages. De originele collage’s stelde hij afgelopen woensdag ook tentoon, zo kan je precies zien hoe het allemaal in elkaar steekt.

Venbroek won overigens in 2008 een Gouden Reiger voor onderstaande animatiefilm ‘Reset your mind’ in opdracht van de Belastingdienst.

Reageer