Decoronderzoek komt op tv

Afgelopen zomer kwam RTL4 op bezoek bij Beeld en Geluid en mocht ik iets vertellen en laten zien van mijn onderzoek. Op tafel liggen tekeningen van Peter Zwart en Cor Hermeler uit de jaren vijftig. Het zijn typische show-decors in die kenmerkende Amerikaanse moderne stijl die Freek Biesiot en anderen in de jaren zeventig gingen parodieëren. De uitzending van RTL 4 Mijn Stad Hilversum staat gepland op zondag 18 januari om 15:30 en de herhaling op zaterdag 31 januari 14:30.

This slideshow requires JavaScript.

3 thoughts on “Decoronderzoek komt op tv

 1. De vormgeving van Peter Zwart is ook heel goed terug te vinden in de door hem destijds ontworpen suikerzakjes van de NTS. Het NTS logo met camera weerspiegeld in de koffie. In een van de schetsen hierboven zie ik die koffiebekertjes al terug (het waren trouwens wel koffiekopjes in die tijd!) Met koffiejuffrouwen met karretjes en boekjes koffie-punten!
  Mijnheer van der Linden, U bent een koffieloit (met Oostenrijks accent) zei de koffiejuffrouw dan. Dat waren goede tijden! Dorus van der Linden.

 2. Prettig dat er in de media weer wat aandacht wordt gegeven aan het onderzoek Vorm van Vermaak.
  Hoewel ik natuurlijk goed op de hoogte was van de vormgeving uit de jaren 50 kende ik het werk van Peter Zwart niet, omdat hij toen al lang niet meer actief was als ontwerper en die tekeningen dus waarschijnlijk in een vergeten hoekje van zijn atelier lagen, wel fantastisch dat ze weer boven water zijn gekomen.
  Over die showtrappen zijn nog best wat aardige verhalen te vertellen, onder andere over de verhouding tussen de op- en aantrede, zodat die voor de artiesten met de nodige zwier konden worden belopen, Marlene Dietrich heeft zelfs eens geweigerd om zo’n slecht beloopbare trap af te komen, waardoor de opnames niet door konden gaan.
  Voor het nationaal songfestival van 1973 zei de regisseur Egbert van Hees op de eerste ontwerp bespreking: “Als er maar een geweldige showtrap in het decor zit, de rest kan me niet zoveel schelen”
  Nu die trap kwam er en daarbij ingenieuze constructies om lichteffecten op te projecteren, die ik samen met belichter Frans Muriloff had bedacht en die in onze ogen natuurlijk veel interessanter waren. In de recensie de volgende morgen in de krant stond: “Het decor bestond weer eens uit die onvermijdelijke trap, maar de belichter had er nog wat van gemaakt” /Users/freekbiesiot/Desktop/PICT0001.JPG

Reageer