Peter Zwart: The Ramblers

Het is geen bijzonder decor en ook de schets is niet zo mooi, toch is het bovenstaande velletje bijzonder. Het is namelijk het oudst bewaard gebleven decorontwerp op papier (na het ontwerp voor het zogeheten basisdecor). Peter Zwart maakte het voor het eerste televisieoptreden van The Ramblers op 29 januari 1952 (VARA). Hij schetste de twee zijdes van een dun velletje papier vol met een vooraanzicht, een bovenaanzicht, noten en de bandnaam.

Uit de eerste twee jaar zijn maar heel weinig tekeningen bewaard gebleven. Daar zijn meerdere oorzaken voor te bedenken. In een kleine groep van NTS-medewerkers en regisseurs werden de meeste afspraken waarschijnlijk mondeling gedaan. Men werkte intensief samen, Zwart schilderde en bouwde in de studio mee aan het decor, en regisseurs gaven tijdens de repetitie nog wat veranderingen door die dan op het laatste moment geregeld moesten worden (zoals bij De toverspiegel). Zodoende waren tekeningen als communicatiemiddel waarschijnlijk overbodig.

Maar hoe zit dat dan met bovenstaande tekening voor het decor voor The Ramblers? Misschien maakte Zwart wél regelmatig tekeningen, maar zijn deze gewoon verdwenen. Als we bedenken hoe zijn werkweek er in die periode er ongeveer uit heeft gezien, is dat eveneens een aannemelijke verklaring. Zwart reist in heen en weer tussen zijn atelier thuis, Studio Irene en de werkplaats aan de Plaggenweg in Bussum. De besprekingen met regisseurs vinden plaats in de studio of in De Karseboom, bij Hamdorff, bakkerij Thönis, Gooiland, omroepgebouwen of bij de regisseurs thuis. Als hij geen tekenblok bij de hand heeft (zoals bij de schetsen voor de Wintermodeshow van 3 oktober 1952), schetst hij op servetjes, sigarendoosjes of kladvelletjes zoals hierboven. Al met al geen ideale situatie om een consequent archief op te bouwen.

Reageer