Aankondiging: onderzoek naar 50 jaar tv-decor

Op 1 oktober gaat het onderzoeksproject 50 jaar tv-decor van start. Meer informatie over de aanleiding, de doelstellingen en hoe je op de hoogte kan blijven, lees je hieronder…

Twee jaar geleden maakte ik samen met Roy van Vilsteren Vorm van vermaak: 60 jaar televisievormgeving. Helaas bleken de ruim 200 pagina’s die we tot onze beschikking hadden lang niet genoeg en is met name de geschiedenis van de decorafdeling en de artistieke ontwikkeling van het televisiedecor onvoldoende aan bod gekomen. Deze zomer nam Freek Biesiot contact met mij op en na enkele goede gesprekken heb ik een onderzoeksplan geschreven.

Gelukkig zag het Mondriaan Fonds de noodzaak en urgentie van dat onderzoek en is mijn aanvraag goedgekeurd. Ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft praktische en inhoudelijke ondersteuning toegezegd. Dat houdt in dat ik een jaar de tijd heb om fulltime onderzoek te doen naar de geschiedenis van het Nederlandse televisiedecor. Na dat jaar ga ik de resultaten verwerken, bijvoorbeeld in een boek en/of tentoonstelling.

Tot de officiële startdatum van het onderzoek (1 oktober 2013) ben ik al parttime bezig met de voorbereidingen. Zo probeer ik alle medewerkers van de NTS/NOS/NOB-afdeling decorontwerp en zo veel mogelijk decorontwerpers die voor televisie werkten op te sporen en op de hoogte te brengen. Heb je nog geen bericht van mij gehad? Dan is de kans groot dat ik je contactgegevens nog niet heb, stuur me die dan a.u.b. door! (info@vormvanvermaak.nl / 06-26982127)

Ben je op een andere manier betrokken bij decorontwerp of -productie of gewoon geïnteresseerd in het project? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (elke twee maanden) in de linkerkolom op deze pagina.

Op 1 oktober komt op deze site een onderzoekslab met een aantal interactieve applicaties om kennis te verzamelen en te ontsluiten. De Beeldengeluidwiki.nl bijvoorbeeld, en ook applicaties als TimeRime en GoogleMaps. Zo wil ik de voortgang van het onderzoek laten zien, daarbij hoop ik dat decorontwerpers en andere betrokkenen op deze manier mee willen werken aan het verzamelen en orderen van bronnen. De komende maand ben ik daarmee aan het testen. Vind je het leuk om mee te denken en te helpen testen met het onderzoekslab? Stuur me even een bericht, ik kan je hulp goed gebruiken!

Meer informatie over het onderzoek en de werkwijze volgt op 1 oktober in de eerste nieuwsbrief. Maar je kan mij te allen tijde bellen of mailen met vragen en opmerkingen.

Liselotte
info@vormvanvermaak.nl
06-26982127

Reageer