Kostuumontwerpen Els Salomons

Hulp gevraagd bij het determineren van decor- en kostuumontwerpen uit het archief van Els Salomons.

Via de erven van Els Salomons is een map met decor- en kostuumontwerpen naar boven gekomen en beschikbaar gesteld voor het onderzoeksproject naar televisiedecor. Waarvoor dank, ook aan Cor Straatmeijer.

Helaas is van ongeveer de helft van de tekeningen niet duidelijk bij welke productie ze horen. Deze ontwerpen bevatten geen productienummer, datum of programmatitel en die wil ik natuurlijk wél heel graag achterhalen. Help je mee met zoeken?

Hieronder een paar voorbeelden die -hoewel het mij niet is gelukt- wel te determineren zouden moeten zijn op basis van tekeningen en bijschriften. Herken je iets of lijkt het je leuk om te helpen om ook andere tekeningen van metadata te voorzien? Ik hoor graag je reactie in de comments, of via de mail….

Friese kostuumontwerpen 
Deze kostuums zijn waarschijnlijk voor een serie die zich afspeelt in Friesland rond 1850. Dat valt af te leiden uit de klederdracht, de namen (Roorda, Jacoba, Jildou, Herema) en ook uit een aantekening achterop een van de tekeningen (Gerlach costumes Leeuwarden / Doelenstraat) Maar voor welke productie zijn deze kostuums bedoeld? Wanneer is deze productie uitgezonden en door welke omroepvereniging?

Romeo en Julia (NCRV)

Van deze ontwerpen is de titel wel evident: het gaat hier om een uitvoering van Romeo en Julia. Volgens een bijschrift is het een productie van de NCRV, maar ik kan helaas geen match maken met een NCRV-productie uit de audiovisuele catalogus en/of de fotocollectie van Beeld en Geluid. Wie weet meer te vertellen over deze productie: uitzenddatum, regisseur of alternatieve titel?

2 thoughts on “Kostuumontwerpen Els Salomons

  1. Voor het TV programma ´Eenmaal, Andermaal ´ uitgezonden in januari 1972, werd eenmalig een toneelstuk opgevoerd met Hans Wiegel als Romeo en Anneke Goudsmit als Julia. Meer informatie kan ik er niet over vinden. Wel dat de NCRV in 1970 een vijfdelige dramaserie uitzond onder de titel ´Romeo en Julia´. Dit was echter een Engelse productie.

  2. Ja die Engelse productie is het zeker niet. De Wiegel/Goudsmit productie, daar heb ik ook zo m’n twijfels over: 1. ik denk dat de tekeningen ouder zijn (jaren zestig) en 2. het lijken me veel en tamelijk uitgebreide kostuums voor zo’n gelegenheidsstukje. Maar niettemin de moeite om te gaan bekijken. Dank voor deze suggesties!

Reageer