De Gouden Leo´s

Gisteravond in Hilversum bij de Dutch Promo Awards stelde presentator Ruben Nicolai dat een beetje een prijs een bijnaam heeft die de naamsbekendheid van de organisatie ver overstijgt. Denk aan de Oscars vs The Academie of Motion Picture Arts and Sciences. De Gouden Leo’s werden het dus. Het sierlijke, ranke beeldje werd vernoemd naar Leo van der Goot, een van de mensen die vanaf de eerste editie betrokken is bij het festival (en tevens directeur van SBS).

Er waren 16 categorieën en 17 prijzen, de meest prestigieuze uiteraard voor de beste promo van het jaar. Uit de inzendingen en de genomineerde (drie per categorie) was Film1 logischerwijs het best vertegenwoordigd. Zoals een van de prijswinnaars van Film1 uitlegde: er is op Film1 geen reclame, tussen de films zie je alleen promo’s. Ook de andere commerciële zenders als Discovery Channel en UPC on demand hebben grotere budgetten voor promo’s en dus meer potentiële winnaars dan bijvoorbeeld SBS, RTL en de publieke omroepen.

Bas Alberts maakte de beste promo van het jaar. Zijn De(cember) promo stak er echt met kop en schouders bovenuit. Jammer dat hij er zelf niet bij kon zijn, maar hij heeft in ieder geval een leuk voice-mail berichtje met applaus en confetti. De auto-tune promo van Fedde Wapsta is ook zeker even de moeite van het bekijken en luisteren waard, hij won in de categorie audio. Robin Hendriks mocht ook twee Gouden Leo’s meenemen, de promo’s zijn te bekijken via het Film1-blog.

Verder won de confronterende en spraakmakende campagne voor De slavernij (NPS). MTV GameKings presenteerde september 2011 de gamepromo voor ‘Slavery The Game’. Het spel bestond natuurlijk niet, maar de promo ging de wereld over en zorgde volgens de NPS voor een beduidend hoger aantal (jonge) kijkers voor de serie. Een andere winnaar van de publieke omroep was een nooit uitgezonden promo voor De rijdende rechter (NCRV). De editor maakte hier zo’n pijnlijk grappige montage van dat de zendercoördinator het niet zo bij het gevoel van ‘samen op 2’ vond passen. De promo staat helaas niet online, maar het gaat om deze aflevering: Herrie bij de bovenburen. Je zal zo’n buurvrouw hebben!

2 thoughts on “De Gouden Leo´s

Reageer