Oud nieuws

Een nieuwe lijst met leuke links, artikelen, beeld en video’s van de afgelopen maanden. Oud nieuws dus!


De candy shop van het Eurovisie Songfestival

Omdat lichtontwerper Jan Heesemans de lichttekeningen en productieformulieren van het Eurovisie Songfestival 1970 heeft bewaard, kunnen we mooi vergelijken met de cijfers anno 2021. Volg de linkjes voor de cijfers en details.

Het Eurovisie-circus verhuist nu naar Italië. Ik ben benieuwd of het de Italianen zal lukken om er een echt Italiaans feest van te maken en of ze het voor elkaar kunnen krijgen een stage designer van eigen bodem naar voren te schuiven. De Nederlandse partijen die de aanbestedingen wonnen voor video (Faber Audiovisuals), licht, geluid en rigging (Ampco Flashlight) en decorbouw (United & NEP) staan vast al te popelen om weer aan de slag te gaan. Het is voor hen te hopen dat Italië niet zo flauw is als het Nederlandse team door de eigen taal als voertaal te eisen, of gewoon ook alvast maar de bijbehorende leidraad in de eigen taal neer te pennen. Tsja, maar verder was dat natuurlijk volkomen in de geest van de Europese aanbestedingsregels en waren Nederlandse partijen heus niet voorgetrokken, aldus Head of Technical Production Erwin Rintjema (NRC 6 mei 2021). Maar goed, het hele Nederlandse team heeft dankzij hun keuze om de Nederlandse decorontwerpers te passeren wel een wit voetje gehaald bij de vaste Eurovisie Songfestival-decorontwerper Florian Wieder. Die zal vast een goed woordje voor ze doen. Want laat ik dat maar alvast voorspellen: wederom Wieder in 2022.


NOS journaalleader 1989

We duiken weer in het verleden met aandacht voor een bijzondere samenwerking uit de Nederlandse televisiehistorie. Stephen Emmer was eregast van het tweede nummer van het nieuwe online muziektijdschrift Private Kitchen. Samen met ontwerper Carlo Delbosq werd hij ondervraagt over hun samenwerking bij onder meer die NOS journaal leader van 1989 en de vraag hoe je in die samenwerking een identiteit kunt vormgeven. Je kunt het nummer online nalezen/kijken/luisteren en ook de andere nummers van Private Kitchen staan in het teken van de relatie tussen muziek en beeld in film, televisie en games.

Storyboard van Carlo Delbosq voor de leader van het Achtuurjournaal van de NOS. Bron: Carlo Delbosq

Countdown op YouTube

Het gaat hier vaak over TopPop, maar laten we Countdown niet vergeten! Jan Douwe Kroeske en anderen hebben veel archiefmateriaal opgespeurd en online gezet.

Op 1 maart 2021 is het nieuwe Youtube-kanaal CountdownEU live gegaan met de eerste clips uit het ruim 17 jarige archief van muziekprogramma Countdown, destijds uitgezonden door Veronica. In 2017 werd Double 2 Mediaproducties (Jan Douwe Kroeske) samen het Amerikaanse Reelin’ In The Years (David Peck) eigenaar van dit beroemde televisieprogramma. Het Nederlandse televisieprogramma “Countdown” was van 1976 t/m 1993 “Europe’s Number 1 Rock Show” en werd uitgezonden bij Veronica. Later werd het programma ook uitgezonden in het buitenland en was het op z’n hoogtepunt in meer dan 20 landen op televisie te zien.

Er bestaan ook plannen om en documentaire over het programma te maken. Grafisch ontwerpers en decorontwerpers die aan het programma hebben gewerkt, laat dus van je horen!

Lees verder: Jan Douwe Kroeske wil The story of Countdown gaan maken, Spreekbuis.nl


De magie van Aalsmeer

Bert van der Veer schreef weer een smakelijk boek over televisie: ‘De magie van Aalsmeer’. De ingewijden kennen de verhalen en anekdotes over Joop van den Ende, de bijzondere sfeer in Aalsmeer, de schunnige grapjes op de set en andere sterke verhalen. Van der Veer sprak ook met decorontwerpers Roland de Groot en Misjel Vermeiren en dat is te prijzen, in de eerder verschenen biografieën over Van den Ende (door Henk van Gelder) kwamen die toch wel schandelijk weinig aan bod. Beide werkten officieel bij de de NOS maar zaten min of meer gedetacheerd in Aalsmeer, ze hadden er hun eigen kantoor en wisten beide met hun sterk door toneelkunsten beïnvloedde signatuur de smaak van Van den Ende te visualiseren. Na de wervelwind van verhalen en quotes eindigt Van der Veer met een rondgang door het studiocomplex. Tot zijn verbazing slingeren er overal nog tamelijk willekeurig geselecteerde decorontwerptekeningen en maquettes rond in het gebouw. We hebben al eerder eens een poging gedaan om dat tv-erfgoed op te sporen en veilig te stellen, misschien helpt deze oproep van ‘Mister TV’.

Oja, hier kun je het boek bestellen: Bert van der Veer, ‘De magie van Aalsmeer’, Het Wereldvenster 2021. Later dit jaar volgt nog een overzichtsboek van de Nederlandse televisie van Van der Veer.

Reageer