Sonic Acts: astronomie in het Stedelijk

Voor een kunstfestival is het volstrekt logisch dat de opening in het Stedelijk Museum gehouden wordt. Maar bij Sonic Acts – een van de beste festivals van Nederland als je het mij vraagt- is alles nét even anders. De openingslezing van Anil Ananthaswamy bijvoorbeeld, was wel in het Stedelijk, maar ging niet over kunst. En met de speciale openingsperformance van Matthijs Munnik kwam het door een technische complicatie maar net op tijd goed. Dit soort verassingen, plezierig of niet, horen bij Sonic Acts.

Sonic Acts flyer – ontwerp Bitcaves

Ananthaswamy sprak naar aanleiding van het festival thema The Dark Universe over de zoektocht naar de oorsprong van het heelal, dark matter en dark energy. Op de meeste bizarre plekken op aarde wordt er op inventieve manieren gezocht naar bewijsmateriaal van die geschatte 95,5% van hetgeen dat we nog niet kennen. Dit zijn meestal afgezonderde plekken waar zo min mogelijk ‘menselijke ruis’ is. Ananthaswamy bezocht Antartica, het gigantisch grote bevroren Biakal meer in Rusland en ondergrondse mijnen waar zelfs de straling van het vocht in een vingerafdruk genoeg is om het experiment te verstoren. Hij deed er verslag over in het boek The Edge of Physics.

Ook andere lezingen tijdens het conferentie deel van The Dark Universe gingen in op deze zoektocht naar het onbekende. Niet alles was even toegankelijk. De lezing van Raphael Bousso bijvoorbeeld vatte ik maar voor zo’n 4,5%, de rest bleef duister voor me. Pijnlijk, maar ook het verkennen van je eigen grenzen hoort bij Sonic Acts. En het leverde weer mooi materiaal voor een blogpost (A chicken, black holes, the second law of thermodynamics and kittens. Ik ben allang blij dat mijn trommelvliezen, netvlies en evenwichtsorgaan het festival ongeschonden door zijn gekomen. Mocht u het zich afvragen: Sonic Acts is bepaald niet geschikt voor mensen met epilepsie.

Deze waarschuwing hing bij de tentoonstelling in NASA

Ik mocht met enkele andere gelukkigen gratis en voor niets naar het festival en kreeg tussen lectures en performances door ook nog eens de workshop Critical Writing aangeboden. Nick Cain van Wire, Alessandro Ludovico van Neural en Gé Huisman, Dimitri Vossen en Ruth Timmermans van Gonzo stonden ons terzijde met adviezen en feedback. Maar tussen het volgen van het festival, de workshop-bijeenkomsten en een masterclass bleef er niet zo heel veel tijd over voor het bloggen. Gelukkig blijven er verslagen en recensies binnenstromen op het Sonic Acts blog, ofschoon het festival al twee weken geleden is. De indrukken die de lezingen en performance op hebben weten te roepen, laten zich niet eenvoudig vergeten. Nog onderweg is een verslag van de masterclass van Trevor Paglen. Paglen doet onderzoek naar onderwerpen die niet onderzocht willen worden. Zo wist hij een geheime CIA gevangenis op te sporen en verzamelde hij schouderpatches van geheime ‘black missons’ van het Amerikaanse leger. In de masterclass vertelde hij uitgebreid hoe hij dat onderzoek verricht. Daarover dus binnenkort meer.

Masterclass: Trevor Paglen

Sonic Acts 2013 // The Dark Universe. Trevor Paglen masterclass @Stedelijk Museum. Foto: Caetano Carvalho

Reageer