Show me the news: NTS Journaal weekleader 1958

NTS weekjournaal 1958

Werkformulier en storyboard voor leder NTS Weekjournaal. Te zien in de tentoonstelling Show me the news, Museum Hilversum tot 22 maart 2015.

 

Roel Renssen, na Carel Enkelaar de tweede man bij het NTS Journaal, schakelt op 31 oktober 1958 de ‘grafische sectie’ van de NTS in voor een leader voor het NTS Weekjournaal. Jan van der Does en Ger van Essen gaan er samen mee aan de slag en ontwerpen een eenvoudige leaderanimatie, of zoals ze het zelf noemen; een ‘trucfilm’. Op 8 november zijn de opnames bij Cinecentrum en op 12 november moet de animatie klaar zijn voor de uitzending. Dat is allemaal na te gaan op het werkrapport wat in de tentoonstelling Show met the news hangt.

58 nts weekjournaalHoe deze leader eruit heeft gezien is gemakkelijk op te maken uit  het bij het werkrapport gevoegde storyboard (hierboven). Het is een live-animatie geweest, dat wil zeggen dat er niet beeldje voor beeldje is opgenomen, maar dat de bewegingen live voor de camera zijn uitgevoerd. Knip en plakwerk dus; met karton, splitpennetjes, schuifjes en ijzerdraadjes. Tel daar een paar effecten van de camera bij op: super-imposition en inrijden (zoom), en dan heb je ongeveer het scala aan mogelijkheden wat de grafische afdeling in 1956 tot haar beschikking had om in korte tijd en met weinig geld leaderanimaties te maken.

Omdat het een leader op film betreft bestaat er wel een kans dat deze animatie er nog is, maar helaas kon ik hem niet terugvinden. Het is dus niet te controleren, maar het is natuurlijk wel heel waarschijnlijk dat tijdens de inrijder op de cirkel het geluid van de gong heeft geklonken. Een soortgelijke combinatie van inrijder en gong zat immer ook in de leader van het gewone journaal en bleef tot ver in de jaren zeventig in gebruik.

Het storyboard en werkformulier komen uit het archief van Jan van der Does die in die jaren chef was van het kleine groepje grafici bij de televisie. Op deze site heb ik al vaker mooie stukken en ontwerpen laten zien (op te vragen via deze link: Jan van der Does) en het is heel bijzonder dat hij dit allemaal zo zorgvuldig heeft bewaard. Het geeft een goed beeld van de werkwijze van de grafische afdeling in de eerste jaren van haar bestaan en de mogelijkheden en beperkingen van de techniek.

In de tentoonstelling zijn nog veel meer bijzondere stukken te zien uit privé-collecties. Dus gaat dat zien! Tot en met 22 maart in Museum Hilversum. Ik geef elke woensdag om 14.00 een gratis rondleiding, de toegang tot het museum is op woensdag ook gratis.

Reageer